Napi tíz adag zöldség és gyümölcs a hosszabb életért

Napi tíz adag zöldség és gyümölcs a hosszabb életért

Egy új brit tanulmány szerint napi tíz adag zöldség és gyümölcs fogyasztása évente majdnem 8 millió ember idő előtti halálát előzhetné meg.


Az Imperial College London kutatásában a tudósok megállapították hogy, mely zöldségek és gyümölcsök csökkentik a rák és a szívbetegségek kockázatát. Elemzésük alapján arra jutottak, hogy ezen élelmiszerek akár kis mennyiségű fogyasztása is előnyösen hat az egészségre, természetesen ez a hatás hatványozottan erősebb az elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök mennyiségével.

De mennyi egy adag? A kutatásban 80 gramm zöldséget vagy gyümölcsöt értenek egy adag alatt. Ennyit nyom nagyjából egy kis banán, egy körte vagy három púpozott evőkanál spenót vagy borsó. A kalkulációkat 95 korábbi, egymástól független tanulmány eredményeire alapozták, ezekben mintegy kétmillió ember étkezési szokásait vizsgálták.

A rák alacsonyabb kockázata összefüggött a zöld és a sárga zöldségek, valamint a káposztafélék, a szívbetegségek kisebb kockázata pedig az alma, a körte, a citrusfélék, a zöld leveles zöldségek és a káposztafélék rendszeres fogyasztásával.

Napi 200 gramm zöldség és/vagy gyümölcs fogyasztásával:

  • 13 százalékkal csökken a szív- és érrendszeri betegségek,
  • 4 százalékkal a rák,
  • 15 százalékkal a korai halál kockázata.

Napi 800 gramm zöldség és/vagy gyümölcs bevitele:

  • 28 százalékkal mérsékli a szív- és érrendszeri betegségeket,
  • 13 százalékkal a rák,
  • 31 százalékkal pedig a korai halál esélyét.

Arra nem tért ki a tanulmány, hogy ha valaki ennél is több zöldséget és gyümölcsöt illeszt az étrendjébe, számolhat-e további egészségi előnyökkel, mivel erről kevés az adat. Ellenben Dagfinn Aune, a kutatás egyik résztvevője elmondása szerint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mérsékli a koleszterinszintet, a vérnyomást, javítja az erek és az immunrendszer működését, valószínűsíthetőleg a bennük található tápanyagok révén.

A brit közegészségügyi szolgálat vezető dietetikusa, Alison Tedstone szerint a kiegyensúlyozott étrend részeként napi öt adag, vagyis 400 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztása követhető irányelv számos betegség megelőzése érdekében. Nagy-Britanniában azonban háromból csak egy ember eszik akár ennyi zöldséget és gyümölcsöt is, és ez sajnos ezzel a problémával Magyarország is farkasszemet néz.

Forrás: MTI

Mondd el véleményedet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Your name

Üzenet