6+1 ok, hogy miért egyél egész évben epret!

6+1 ok, hogy miért egyél egész évben epret!

Amerikában, Ázsiában, illetve Európa hegyes-dombos vidékein már az ókor elején ismert volt az eper vad őse, a vadon növő szamóca. Ennek ellenére sokáig nem termesztették, és minden században eltérően vélekedtek róla.

Például az ókori Rómában szépségmaszkot készítettek belőle és leginkább gyógyhatása miatt kedvelték. Csak a középkorban kezdték el a kertek végébe telepíteni, de igazán népszerűvé a reneszánsz idején vált, főként Franciaországban és Belgiumban, ahol díszítő értéke miatt kedvelték. Kerti növényként a XVIII. századtól vált ismertté, amikor — hála a holland kertészmestereknek — kialakult a megszokott nagyméretű, bőven termő ananászeper, melynek ízét ma már mi is élvezhetjük évről évre.

Pedig ha tudták volna mi mindenre jó ez a piros, lédús és ízletes gyümölcs, már biztosan jóval hamarabb az asztalon landolt volna. Na de miért is? Íme:

  • Kezdjük az eper levelénél, amelynek teáját béltisztításra, fertőtlenítésére, illetve izzasztó hatása miatt javasolják.
  • Tört gyümölcshúsa kúraszerűen alkalmazva fogfehérítésre használható. Bőrünkbe dörzsölve pompásan illatozó bőrradírt kapunk, illetve a gyümölcspépből készíthetünk arcpakolást is.
  • A vadon termő erdei szamóca beltartalmi mutatói sokszoros értékűek a termesztett változatéhoz képest. Vitaminjai közül kiemelkedő a C- és E-vitamintartalom. Az idényben fogyasztott napi 5-6 szem már fedezi egy felnőtt teljes napi C-vitamin igényét. Ezek mellett említésre méltó még az A-, B1- és B2-vitamin tartalma is.
  • Serkenti a vérkeringést, tisztítja a vért, elősegíti a vese és a bél helyes működését, fokozza a méregtelenítő folyamatokat,  a nyári böjtben ezért feltétlenül ott a helye.
  • Antibakteriális, gyulladásgátló hatású. Antioxidáns vegyületei (flavonoidok) révén erősíti az immunrendszert, támogatja a szervezetet az agyér-elmeszesedés és a rák kialakulása ellen.
  • Ásványi anyagai közül magas a kalcium-, kálium- és vastartalma – az utóbbi miatt vérszegénység ellen javasolt (akár csak a spenót), szalicilsav tartalma pedig alkalmassá teszi vese- és ízületi bántalmak kivédésére.

Összegezve elmondhatjuk, ha valami ennyire finom és egészséges nem kérdés, hogy egyik alkotóelem legyen a méltán népszerű Anti Stress SmooGo-nak.

Mondd el véleményedet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Your name

Üzenet