C-vitaminnal a stroke ellen

C-vitaminnal a stroke ellen

A legújabb kutatások szerint, ha elegendő mennyiségű C-vitamint fogyasztunk nap mint nap, azzal – egyebek mellett – az agyvérzés kockázatát is csökkenthetjük.

Az Amerikai Neurológiai Akadémia éves gyűlésén bemutatott tanulmány szerint a vérzéses stroke (amely sokkal ritkább, ám arányaiban gyakrabban halálos kimenetelű, mint az iszkémiás stroke) kialakulásának esélye alacsonyabb azok körében, akik szervezetének C-vitaminszintje kielégítő.

A kutatás egyértelműen rávilágított arra, hogy a csekély C-vitaminellátottság – a magas vérnyomás, a gyakori alkoholfogyasztás, valamint a túlsúly mellett – a vérzéses stroke egyik fontos rizikófaktora. További vizsgálatok szükségesek azonban ahhoz, hogy a szakemberek kiderítsék, pontosan hogyan befolyásolja a C-vitamin az agyvérzés kialakulásának kockázatát. (Korábbi kutatások alapján például feltételezni lehet, hogy a C-vitamin csökkenti a vérnyomást.)

A neurológus kutatók 65 intracerebrális (vagyis az agyállományban fellépő) vérzést elszenvedett beteg, valamint egészséges ember szervezetének C-vitaminellátottságát vizsgálták. 45 százalékuknak normális, 45 százalékuknak alacsony, a többieknek pedig elégtelen volt a C-vitaminszintje. A kutatók egyértelmű összefüggést találtak a stroke és a vitaminszint között: az alacsony C-vitaminszintű vizsgálati alanyok voltak ugyanis azok, akiknél korábban agyvérzés lépett fel.

Mivel a kutatás eredményeit még nem publikálták, ezért csak előzetes felvetésként értékelhetjük a vizsgálatból levont következtetéseket. Nem ez az első eset azonban, hogy szakemberek összefüggést találtak a C-vitaminszint és a stroke között. A Cambridge Egyetem munkatársai egy 2008-as tanulmányban leírták, hogy a magasabb C-vitamin vérszinttel rendelkező emberek 42%-kal kisebb eséllyel kapnak agyvérzést, mint az alacsonyabb C-vitamin vérszinttel rendelkezők. Egy, a British Medical Journal hasábjain 1995-ben publikált tanulmány szerint pedig az alacsony C-vitaminszintű idős emberek a legnagyobb valószínűséggel halnak meg stroke következtében.

A C-vitaminhiány a vérszegénység, fogínygyulladás, orrvérzés, ízületi fájdalmak kiváltója is lehet, illetve alacsony C-vitaminszint mellett szervezetünk nehezebben küzd meg a fertőzésekkel, sérülésekkel.

A felnőtt férfiak napi javasolt C-vitamin szükséglete 90 mg, míg a nőké 75 mg. C-vitamint számos zöldségben és gyümölcsben találunk, így télen sem muszáj kizárólag a narancsra hagyatkoznunk. Íme, tíz olyan élelmiszer, melyek többségének C-vitamintartalma még nagyobb is, mint a narancsé:

1. Papaya: Egy kisebb gyümölcsben nagyjából 95 mg C-vitamin található. Emellett nagyon gazdag forrása az A-vitaminnak, folsavnak és élelmi rostoknak.

2. Pritaminpaprika: Egy csészényi nyers, darált zöldségben nem kevesebb, mint 190 mg C-vitamin van.

3. Brokkoli: Egy adag (kb. 150 grammnyi) zöldségben 130 mg C-vitamin van.

4. Fodrost kel: két csészényi aprított kel 160 mg C-vitamint tartalmaz, ráadásul rengeteg benne az A- és K-vitamin, és fitonutriensekben is bővelkedik (amelyeknek nagy szerepük van a rák megelőzésében).

5. Eper: 1 adag, közel 150 gramm eper 87 mg C-vitamint tartalmaz. A legújabb kutatások szerint pedig heti két adag eper fogyasztása nagy mértékben lassítja a szellemi leépülést!

6. Kivi: Egy adagban 137 mg C-vitamin van.

7. Karfiol: Egy kisebb fej zöldség kb. 130 mg C-vitamint (és mindössze 66 kalóriát) tartalmaz.

8. Kelbimbó: Habár nem veri a narancsot, de egy csészényi ebből a zöldségből így is jelentős mennyiségű, közel 50 mg C-vitamint tartalmaz, ugyanakkor sok benne a B2-vitamin, a vas, a magnézium, az élelmi rost és az A-vitamin is.

9. Édesburgonya: Egy nagyobb darab burgonyában kb. 35 mg C-vitamin található.

10. Sárgadinnye: Az íze kedvéért, és mert egy adagban közel 50 mg C-vitamin van, ne hagyjuk ki a listánkról ezt a mézédes finomságot se!

Forrás: Vegalife

Mondd el véleményedet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Your name

Üzenet