Nem csak levesbe való!

Nem csak levesbe való!

A sárgarépa alapvető zöldségfélénk, főleg levesekben találkozunk vele. De ne álljunk itt meg, hiszen a lehetőségek tárháza rejlik ebben az ízletes zöldségben. Akár nyersen vagy főzve fogyasztjuk, abban biztosak lehetünk, jótékony hatással lesz minden porcikánkra.

Bizonyára sokunkban él a kép nagymamánk igazi vasárnapi húsleveséről, melyben még az igazi kertben szedett zöldségek és a szakácsnő minden szeretete belefőtt. A sárgarépa sokunknak ezt az emléket jelenti, és hétköznapi használata ebben ki is merül. Pedig igazán sokoldalúan hasznosítható.

De, hogy miért is érdemes egy kis energiát fordítanunk a megismerésére? Leginkább mert ennek a minden évszakban beszerezhető gyökérzöldségnek magas az élelmi rost tartalma, ami kedvező az emésztőrendszerünk működésének, hiszen ezek a prebiotikus rostok szolgálnak táplálékul a normál bélflórának. Narancssárga színét az A-vitamin elővitaminjaként szereplő béta-karotin-tartalmának köszönheti, ami egy zsírban oldódó vegyület – ennek megfelelően érdekes módon pozitív hatásai a legjobban zsiradék jelenlétében érvényesülnek – azaz nem nyers formában, hanem például kevés olajon párolva.

A levesek mellett felhasználhatjuk főzelékek alkotórészeként, párolt vagy sült formában köretként, nyersen salátába vagy zöldségropogósba reszelve, de akár tálalható hasábokra vágva változatosan elkészített mártogatósokkal uzsonnára vagy parti-ételként. Ha van otthon zöldségcentrifugánk, értékes levét is kinyerhetjük, bár ekkor az élelmi rostok a szűrőben maradnak, így inkább dobjuk bele a turmixba, és készítsünk belőle egy finom smoothie-t. Ám, ha valaki úgy szereti, bátran rágcsáljon el egy répát nyersen a reggeli vagy a tízórai részeként!

Forrás: Nosalty.hu

Mondd el véleményedet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Your name

Üzenet