Ismerd meg az indiaiak egészségének titkát

Ismerd meg az indiaiak egészségének titkát

Egységes indiai konyha nem létezik. Az ország hatalmas kiterjedése és változatos konyhája valamint gasztronómiai szokásai miatt nem lehet általánosítani. Azonban van néhány egészséges hagyomány, amely az ország egész területére jellemző, valószínűleg azért, mert sok gasztronómiai hagyomány az Ájurvédából származik, ami az egyik legősibb gyógyító, vagy inkább egészségmegőrző rendszer, amely több ezer éves múltra tekint vissza és a mai napig követik a tanításait világszerte.
Az ősi szövegek számos élelmiszer gyógyhatásait leírják. Íme, három étkezési szokás, mely nagyjából általános India szerte, és mindannyiunk javára válhat.

1. Fűszerek, mint gyógyszer

Indiában az egyik leggyakoribb szó a „fűszer”, nem véletlenül. Fahéj, koriander, kurkuma, cayenne-bors, görögszéna, édeskömény, mustármag, kardamom… nem csak ízükkel és illatukkal járulnak hozzá ételeinkhez, mind-mind számtalan ismert gyógyító tulajdonsággal is rendelkezik. Például a legtöbb curry és egytálétel jellemzően sárgás színű a hozzáadott kurkumától. A bölcsek régen tudták, hogy a kurkuma egy csodafűszer, ami gyógyítja az égési sérüléseket, de a modern kutatások szerint a rákgyógyításban is fontos szerepet játszik. Vagy a cayenne-bors, egy közismert „melegítő” fűszer, növeli az immunitást több más gyógyító hatása mellet. Tipikus indiai szokás kardamomot vagy édesköményt rágni étkezés után. Ezek a fűszerek nem csak frissítik a szájat, de az emésztést is serkentik. A fűszerek egészségre gyakorolt hatásaival vaskos könyveket tölthetnénk meg, érdemes ezeket megismerni és használni nekünk is.

2. Frissen készült ételek

A mai rohanó világban, még aki maga főz is gyakran tömbösíti a munkát, és vasárnap (vagy amikor ráér) az egész heti menüt megfőzi előre. Ennek az újkori szokásnak a gyakorlati haszna kétségtelen, és még ez is egészségesebb, mint feldolgozott élelmiszereken élni, de az ájurvéda azt tanácsolja, csak friss ételt fogyasszunk. Ennek az oka, hogy a friss étel nagyon rövid idő alatt elveszti a pránát, azaz az életerőt. Modern értelemben, az étel kémiai összetétele megváltozik, ezáltal kevésbé ízletes és élvezetes. Az elmúlt évtizedek rohamos növekedése következtében, már a városban lakó indiaiak is küzdenek a rohanó élettel, de egyelőre inkább kelnek hajnalban, hogy még munka előtt frissen készítsék el az aznapi ételt.

3. Húsmentes élet

Köztudott, hogy Indiában él a legtöbb vegetáriánus, mint ahogy ma már az is, hogy a húsmentes táplálkozás tökéletesen megfelel az emberi táplálkozási igénynek, emellett, csökkenti a szívbetegség kifejlődésének esélyét, a cukorbetegség kockázatát és a rák egyes fajtái ellen is védhet. A National Center for Biotechnology Iformation kutatását idézve: „Egyre több a tudományos bizonyíték arra, hogy az egészséges vegetáriánus étrend több előnnyel bír, mint más ismert diéták, amelyek tartalmaznak húst és más állati eredetű táplálékot is. Ezek az előnyök az alacsonyabb telített zsír és koleszterin beviteléből származnak, illetve, hogy a növényi étrend több összetett szénhidrátot, rostokat, magnéziumot, folsavat, E és C-vitamint, karotinoidokat és egyéb fitokemikáliákat tartalmaz.”

Forrás: Vegalife

Mondd el véleményedet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Your name

Üzenet